7/19/23

Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών

 

Το μνημείο πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Απόλλωνος, Πολυκάρπου και Μαρκίνα Κλαυδίου  (έναντι παλαιών φυλακών Τρικάλων)  ανεγέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

Πρόκειται για έναν μαρμάρινο οβελίσκο που αποτελείται από μια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη όρθια στήλη, που την κορυφή της επιστεγάζει μια μαρμάρινη πυραμίδα. Η στήλη είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα βάθρο τριών επιπέδων και εδράζεται σε μια πλακόστρωτη επιφάνεια, που την περιστοιχίζουν έξι κιονίσκοι, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με αλυσίδες και οριοθετούν τον χώρο.

Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει, στο πάνω μέρος, ένα έγχρωμο λογότυπο του φορέα, περιστοιχιζόμενο από ένα δάφνινο στεφάνι. Το λογότυπο  αποτελείται από δύο ομόκεντρους κύκλους, ο ένας μικρότερος από τον άλλον και ανάμεσα στο κενό τους αναγράφεται: «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ», ενώ στο μέσον των κύκλων εικονίζεται η γαλανόλευκη ελληνική σημαία και ο πύργος του φρουρίου Τρικάλων.

Κάτω από το λογότυπο αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

«ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ».

Στην πίσω όψη του βάθρου υπάρχει αναθηματική πινακίδα, που αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής: «ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ».

Η κατασκευή του μνημείου ήταν μια πρωτοβουλία του συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Τρικάλων, για να τιμηθούν οι αποβιώσαντες συνάδελφοι τους. 

Η κατασκευή του μνημείου έγινε εξ ολοκλήρου με έξοδα και εισφορές  των μελών του τοπικού συνδέσμου των Αποστράτων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου