7/19/23

Μνημείο Γιάννη Ν. Χατζηγιάννη

Το μνημείο Γιάννη Ν. Χατζηγιάννη, βρίσκεται στην πλατεία προσφυγικού συνοικισμού Τρικάλων. Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα, τοποθετημένη σε ένα μαρμάρινο ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο βάθρο.

Στην πρόσοψη της πλάκας υπάρχει ανάγλυφη η προτομή του τιμώμενου προσώπου με το αριστερό του χέρι σηκωμένο σε γροθιά. Σύμβολο δύναμης, γενναιότητας, νίκης και ελπίδας.

Κάτω από το ανάγλυφο υπάρχουν χαραγμένα τα εξής:

«ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

Προσφυγόπουλο εκτελέστηκε 8-6-1944

Με σκότωσες προδότη στα ένδεκά μου

Χρόνια, μα δες άνανδρε ότι εσύ στην καταφρόνια

Αιώνια θα ζεις, κι εγώ κρίνος λευκός μαρμάρινος ανθός

Ξεφύτρωσα της γης

ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΓΙΝΕ

ΔΑΠΑΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΦΑΛΤΑΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΕΥΘΥΜΙΟΣ».

Ο Γιάννης Χατζηγιάννης ήταν από την Αρμενία, προσφυγόπουλο από την Καστανομή της Μικράς Ασίας και έμενε με την οικογένειά του στα προσφυγικά, μέσα σε μία παράγκα.

Ο μικρός αυτός ήρωας Γιάννης Χατζηγιάννης καθημερινά έκανε τη διαδρομή Τρίκαλα - Πύλη και Τρίκαλα - Ζάρκο μεταφέροντας σημειώματα της ΕΠΟΝ στους αντάρτες που δρούσαν στα περίχωρα των Τρικάλων.

Το 1944, δυόμισι μήνες πριν φύγουν οι Γερμανοί από τα Τρίκαλα, τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν γιατί μετέφερε μία κουβέρτα που με την παρέα του είχε κλέψει από τον στρατώνα των Γερμανών.

Εκτελέστηκε από δυο έφιππους συνεργάτες των Γερμανών, οι οποίοι τον έπιασαν, ο ένας τον χτύπησε και ο άλλος τον πυροβόλησε στο κεφάλι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου