7/19/23

Ανδριάντας Ελευθερίου Βενιζέλου

 

Ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου στήθηκε στην πλατεία Θέμιδος ή Δικαστηρίων Τρικάλων και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 19 Σεπτεμβρίου 2010, δια χειρός του τότε Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Πρόκειται για ορειχάλκινο άγαλμα του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος στέκει όρθιος κι αγέρωχος, κρατώντας στο ένα χέρι του ένα ρολό παπύρου και το άλλο του χέρι ακουμπά πάνω σε μια στήλη που σχηματίζεται εγχάρακτα ο χάρτης της Ελλάδος.  Ο χάρτης είναι χωρισμένος κατά περιφέρειες και πάνω τους φέρει τις χρονολογίες απελευθέρωσης, (Θράκη 1922, Μακεδονία 1913, Θεσσαλία 1881).  Κάτω από τον χάρτη αναγράφονται τα στοιχεία του δωρητή ως εξής:

«ΔΩΡΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΙΧ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΟΥ

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ».

Στο πίσω μέρος της στήλης με τον χάρτη υπάρχει εγχάρακτο το όνομα του γλύπτη που φιλοτέχνησε το έργο και η χρονολογία δημιουργίας του: «Σ. ΒΑΛΑΣΑΚΗΣ 2009».

Το άγαλμα είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο, στην πρόσοψη του οποίου αναγράφονται εγχάρακτα το ονοματεπώνυμο και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου του τιμώμενου: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΥΡ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΘΝΑΡΧΗΣ 1864-1936».

Στην αριστερή πλάγια όψη του βάθρου υπάρχει αναθηματική επιγραφή η οποία φέρει τη χρονολογία ανέγερσης και Το ονοματεπώνυμο του διατελέσαντα δήμαρχο της πόλης: «ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΗΛΟΥ 2010».

Το μνημείο εδράζεται πάνω σε μια πλακόστρωτη μαρμάρινη εξέδρα με δυο κυκλικά σκαλοπάτια  πρόσβασης και την όλη σύνθεση συμπληρώνει ένας τετράγωνος παραλληλόγραμμος τσιμεντένιος ανθόκηπος.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου