7/19/23

Μητροπολίτης «Διονύσιος Β΄»

 

Η μαρμάρινη προτομή του Διονυσίου Β΄ βρίσκεται στην πλατεία Κιτριλάκη και φιλοτεχνήθηκε από τον Κλ. Λουκόπουλο το 1947.

Είναι τοποθετημένη πάνω σε μια όρθια μαρμάρινη στήλη, σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου και εδράζεται σε ένα μαρμάρινο βάθρο δύο επιπέδων. Στην πρόσοψη της στήλης αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

 «ΤΡΙΚΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΝ 1801».

Ο Διονύσιος ο φιλόσοφος ήταν μοναχός και ηγέτης αγροτικών εξεγέρσεων κατά των Τούρκων. Ήταν Ηπειρώτης με Μακεδονική καταγωγή, από το χωριό Αβδέλλα Γρεβενών. Γεννημένος στην Παραμυθιά γύρω στο 1560. Έγινε μοναχός στο Διχούνι σε πολύ μικρή ηλικία. Σε ηλικία 15 ετών πήγε την Πάδοβα για σπουδές. Σπούδασε Ιατρική, Φιλοσοφία, Φιλολογία, Λογική, Αστρονομία και Ποίηση. Το 1582 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και δέκα χρόνια αργότερα έγινε Μητροπολίτης Λάρισας. Κατοικούσε στα Τρίκαλα και για αυτόν τον λόγο ονομάζονταν και Τρίκκης.

Ηγήθηκε δύο εξεγέρσεων αγροτών εναντίον των Τούρκων, μία το 1600, στην περιοχή των Αγράφων και μία το 1611 στα Ιωάννινα, τα οποία μάλιστα κατέλαβε για λίγο  χρονικό διάστημα. Μετά την αποτυχία της τελευταίας εξεγέρσεως, τον Σεπτέμβριο του 1611, βρήκε τραγικό θάνατο από τους Τούρκους. (Γδάρθηκε ζωντανός). Αργότερα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου τον καθαίρεσε και οι εχθροί του τον αποκαλούσαν ειρωνικά «Σκυλόσοφο».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου