7/19/23

Μνημείο ολοκαυτώματος Εβραίων των Τρικάλων

 

Το μνημείο ολοκαυτώματος Εβραίων των Τρικάλων βρίσκεται στη συμβολή των οδών 28ης  Οκτωβρίου και Πλούτωνος.

Πρόκειται για μια σύνθεση μεταλλικών και μαρμάρινων στοιχείων, που αποτελείται από ένα ομοίωμα σιδηροδρομικής γραμμής, που συμβολίζει την μακάβρια διαδρομή του ολοκαυτώματος. Στο κέντρο της σιδηροδρομικής διαδρομής, που έχει κυκλικό σχήμα, υπάρχει φυτεμένο ένα δέντρο ελιάς. Στο πλάι ορθώνεται μια μαρμάρινη στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδος.  Στις τέσσερις όψεις της στήλης, πάνω σε γκρι μαρμάρινες πλάκες, αναγράφονται εγχάρακτα τα ονόματα των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας. Το μνημείο περιστοιχίζεται από μεταλλικό φράχτη που οριοθετεί και κοσμεί το χώρο.

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί κατά το Ολοκαύτωμα. Η μέρα έχει αναγνωριστεί και στην Ελλάδα, με ομόφωνη απόφαση από τη Βουλή του 2004.

Αλησμόνητη θα είναι η αποφράδα ημέρα, της 24ης Μαρτίου 1944,  όταν οι Ναζί έκλεισαν με μπλόκο την Εβραϊκή συνοικία των Τρικάλων. Με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο εξανάγκασαν να επιβιβαστούν σε φορτηγά γερμανικά καμιόνια 142 Εβραίους της πόλης των Τρικάλων. Μεταξύ αυτών υπήρχαν υπερήλικες γεροί, άρρωστοι, νεογέννητα παιδιά, μητέρες, μικρά παιδιά κι ανήμποροι.

Μετά από φρικιαστικά βασανιστήρια στα στρατόπεδα του θανάτου, βρήκαν το θάνατο 6.000.000 Εβραίοι της Ευρώπης και μεταξύ αυτών 139 Εβραίοι των Τρικάλων. Από αυτούς ελάχιστοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν ζωντανοί.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου