7/19/23

Πόπη Καστρακίδου

 

Η προτομής της Πόπης Καστρακίδου βρίσκεται στον χώρο του Δημοτικού Ιστορικού Αθλητικού Μουσείου, επί της οδού Καποδιστρίου, στο γνωστό «Καστρακίδειο» οίκημα. Είναι έργο της γλύπτριας Τζένης Κανίνα-Βάκα που το φιλοτέχνησε από το 1997, αναμένοντας την τοποθέτησή του. Στήθηκε στην αυλή του διώροφου σπιτιού της και τα αποκαλυπτήρια, έγιναν στις 2 Οκτωβρίου 2015 από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή της Πόπης Καστρακίδου με την ενδυμασία της αδελφής νοσοκόμας. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει επιγραφή με εγχάρακτα γράμματα που αναφέρει τα εξής: «ΠΟΠΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΔΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ».

Η Πόπη Καστρακίδου, υπήρξε εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ευεργέτιδα της πόλης των Τρικάλων. Ειδικότερα, δεν διέθεσε μόνο τα περιουσιακά της στοιχεία υπέρ κοινωφελών σκοπών, αλλά αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της. Ταπεινή ιέρεια, σε καθημερινή βάση, υπηρετούσε αγόγγυστα τον κάθε αναξιοπαθούντα και νυχτοξημέρωνε στο σπίτι της επί της οδού Κάνιγγος, το οποίο δώρισε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εκεί εργαζόταν ολημερίς ως απλή αδερφή νοσοκόμος απαλύνοντας τον πόνο κάθε αδύναμο που προσέφευγε σε αυτήν την κιβωτό της αγάπης. Αθόρυβα ενίσχυε οικονομικά κάθε σοβαρή προσπάθεια που αφορούσε στην επιμόρφωση των νέων. Στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων, στο οποίο επί χρόνια υπηρετούσε ως μέλος του Δ. Σ. προσέφερε μουσικά όργανα. Ως ευεργέτιδα ανακηρύχθηκε για την οικονομική της συμβολή στην ανέγερση του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου