7/19/23

Χριστόδουλος Χατζηπέτρος

 

Η μαρμάρινη προτομή του Χριστόδουλου Γεωρ. Χατζηπέτρου βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία επί της οδού Ασκληπιού.  Είναι τοποθετημένη πάνω σε μια λιθόκτιστη στήλη η οποία στη βάση της καταλήγει και λειτουργεί ως δημόσια βρύση.

Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ 1821-1854».

Κάτω από αυτή την επιγραφή υπάρχει μια μαρμάρινη λεόντεια κεφαλή, από το στόμα της οποίας εξέρχεται νερό και χύνεται μέσα σε μια τσιμεντένια δεξαμενή. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μενέλαο Καταφυγιώτη και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 5-5-1955.

Ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος γεννήθηκε το 1794 στο Νεραϊδοχώρι (Βετερνίκ) Τρικάλων. Ήταν έμπορος στη Βιέννη και αγωνιστής του 1821. Στις επαφές του με τον Ναπολέοντα, μετέφερε και περιέγραψε τα δεινά που υπέφερε η πατρίδα και ζήτησε την βοήθειά του. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Ηγήθηκε της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1854 και έλαβε μέρος μαζί με τον Στουρνάρα στις επιχειρήσεις κατά των Τούρκων, στο Ασπροπόταμο, στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα. Υπήρξε συμπολεμιστής του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος κατά τον θανάσιμο τραυματισμό του, ξεψύχησε στην αγκαλιά του.

Την εποχή του Καποδίστρια ως χιλίαρχος πήρε μέρος στις μάχες στα Σάλωνα, στη Ναύπακτο και την Πέτρα. Έγινε στρατηγός και υπασπιστής του Όθωνα και αργότερα επίτιμος υπασπιστής του Γεωργίου Α΄. Υπήρξε επίσης στρατηγός διοικητής της φρουράς της Κλείσοβας στη λιμνοθάλασσα και εξήλθε σώος από την έξοδο.

Πέθανε στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου το 1869 σε ηλικία 75 ετών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου