7/19/23

Δημήτριος Ι. Πούλιος

 

Η ορειχάλκινη προτομή του Δημητρίου Πούλιου φιλοτεχνήθηκε με την μέριμνα του Γ.Ε.Σ. και ανεγέρθηκε με την απόφαση 38/ 1965 του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Τρικκαίων. Στήθηκε στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η οποία, από το 1964 φέρει το όνομα, «πλατεία Δημητρίου Πούλιου».  

Ο Δημήτριος Πούλιος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία, έχει πυκνά μαλλιά, μουστάκι και είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή.

Η προτομή εδράζεται πάνω σε ένα λιθόγλυφο βάθρο, στο οποίο υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

«ΔΗΜΗΤ. Ι. ΠΟΥΛΙΟΣ

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

ΕΠΕΣΕΝ ΕΙΣ ΚΥΠΡΟΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΙΝ

ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

ΤΗΝ 11ην ΜΑΪΟΥ 1964».

Ο ταγματάρχης Δημήτριος Πούλιος γεννήθηκε το 1926 στο Μαυρέλι Καλαμπάκας και σκοτώθηκε στην Κύπρο τον Μάιο του 1964. Υπηρέτησε ως Ταγματάρχης Πεζικού στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά την διάρκεια της ανταρσίας των Τουρκοκυπρίων. Δολοφονήθηκε από Τούρκους στασιαστές την 11η  Μαΐου του 1964,  στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου. Η επίσημη εκδοχή θέλει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Πούλιος, ο Λοχαγός (ΜΧ) Βασίλειος Καποτάς, ο Λοχαγός (ΠΖ) Παναγιώτης Ταρσούλης  και ο Κύπριος οδηγός Κωνσταντίνος Παντελίδης να εισέρχεται έπειτα από λάθος στον τουρκικό θύλακα της πόλης και εκεί αφού τους σταμάτησε μια περίπολος τουρκοκυπρίων, τους εκτέλεσε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου