7/19/23

Γεώργιος Καραϊσκάκης

 

Η ορειχάλκινη προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων. Το έργο φιλοτέχνησε ο Μενέλαος Καταφυγιώτης και στήθηκε με έξοδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Είναι τοποθετημένη πάνω σε μια όρθια μαρμάρινη στήλη, σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου, στην πρόσοψη της οποίας αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του Ιερού αγώνα του 1821. Γεννήθηκε το 1782 στο Μαυρομάτι της Καρδίτσας. Ήταν γιος της Καλογριάς Ζωής Διμισκή, από όπου και το προσωνύμιο του «ο γιος της Καλογριάς», και αγνώστου πατέρα. Παντρεύτηκε την Γκόλφω Ψαρογιάννη και μαζί της απέκτησε πολλά παιδιά. Γνωρίστηκε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία. Αναγνωρίστηκε ως οπλαρχηγός των Αγράφων. Η μεγαλειώδης δράση του Καραϊσκάκη άρχισε το 1825. Έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες, με την πιο μεγαλειώδη της Αράχωβας το 1826.

Τραυματίστηκε θανάσιμα στις 22 Απριλίου 1822 στη μάχη του Πειραιά με αποτέλεσμα να πεθάνει την επόμενη μέρα. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Εγώ πεθαίνω, όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστάξετε για την πατρίδα». Ενταφιάστηκε στη Σαλαμίνα. Το 1835 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο Νέο Φάληρο, όπου στήθηκε το μνημείο του που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ψήφισμα Γ΄ Εθνοσυνελεύσεως των Ελλήνων. «Η φίλτατη πατρίς θρηνεί απαρηγόρητος απωλέσασα το γνησιότατον τέκνον της. Θρηνεί και κόπτεται στερηθείσα του θερμού προμάχου των Ιερών της Δικαίων. Θρηνεί την διαρρήξαντα τας Νέας Αλύσεις της Στερέας Ελλάδας των ενδόξον Νικητήν της Αραχώβης τον εξολοθρευτήν των τυράννων».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου