7/19/23

Ιωάννης Ματσόπουλος

 

Η μαρμάρινη προτομή του ευεργέτη Ιωάννη Ματσόπουλου βρίσκεται στον χώρο του ομώνυμου Μύλου. Ανεγέρθηκε από τον Δήμο Τρικαίων το 1999. Φιλοτεχνήθηκε από την γλύπτρια Κατερίνα Βάκα. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή τοποθετημένη πάνω σε ένα λιθόκτιστο βάθρο, στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει επιγραφή με αναγραφόμενα τα εξής: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ».

Ο Ιωάννης Αναστ. Ματσόπουλος γεννήθηκε το 1887 στο χωριό Ελάτη, του Ηπειρωτικού Ζαγορίου και πέθανε το 1978 στα Τρίκαλα.

Το 1895 ήρθε μικρός στην πόλη των Τρικάλων, τελείωσε την Γ΄ τάξη Γυμνασίου και στη συνέχεια εργάστηκε για ορισμένα χρόνια ως ιδιωτικός υπάλληλος στην εταιρία αλευροβιομηχανίας Γ. Αγαθοκλής και Σια.

Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία καθώς αγόρασε ο ίδιος τον μύλο του «Αγαθοκλή» και απόκτησε μεγάλη περιουσία.

Με ιδιαίτερη πρόσβαση σε χώρους ευαίσθητης ανθρώπινης προσφοράς όπως: φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα, έβαλε τη σφραγίδα της εμπιστοσύνης της αμεροληψίας και του αλτρουισμού στην προεδρία του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του ΠΙΚΠΑ, του Γενικού Νοσοκομείου κ.α.

Ο Ιωάννης Ματσόπουλος, με τη διαθήκη του, (κατόπιν της πειστικής παρέμβασης του τότε Δημάρχου Κώστα Παπαστεργίου, που έκανε τον Γιάννη Ματσόπουλο να υιοθετήσει τη λογική, ότι τα ακίνητα έπρεπε να επιστρέψουν στον τρικαλινό λαό), άφησε όλη την τεράστια ακίνητη περιουσία του στον Δήμο Τρικκαίων με κυριότερο το ομώνυμο πάρκο με τον παραδοσιακό Μύλο. Ο Μύλος Ματσόπουλου σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Συγκαταλέγεται, ανάμεσα στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου