7/19/23

Δωρόθεος Σχολάριος (1812-1889)

Η μαρμάρινη προτομή του Μητροπολίτου Δωροθέου Σχολαρίου, ο οποίος υπήρξε μεγάλος ευεργέτης των Τρικάλων, στήθηκε, με πρωτοβουλία του δήμου Τρικκαίων, στον προαύλιο χώρο του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, το 1966. Το έργο φιλοτέχνησε ο Αθηναίος γλύπτης Ε. Λαμπαδίτης, το 1965.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή του τιμώμενου προσώπου, τοποθετημένη πάνω σε μια στήλη με ορθομαρμάρωση, η οποία εδράζεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο δυο επιπέδων. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει μια μαρμάρινη επιγραφή με αναγραφόμενα, εγχάρακτα, τα εξής: «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ 1812-1889».

Ο Δωρόθεος γεννήθηκε το 1812 στην Βενδίστα (Αμάραντο) Καλαμπάκας και πέθανε το 1889. Σπούδασε στη θεολογική σχολή της Χάλκης και διατέλεσε διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το 1870 έγινε Μητροπολίτης της Δημητριάδος Βόλου. Ως επικεφαλής μητροπόλεως και διαχειριστής εκκλησιαστικής περιουσίας, διέθεσε σημαντικά ποσά για την ίδρυση ελληνικών σχολείων σε πολλά μέρη (Δημητριάδα, Πορταριά, Τρίκαλα κ.α.) κι έτσι του δόθηκε το παρατσούκλι Σχολάριος.

Την περιουσία του, με διαθήκη που συντάχθηκε στις 2-2-1884, την κληροδότησε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του. Μετά από πολλά χρόνια η κληρονομιά του περιήλθε στην κυριότητά του Δήμου Τρικκαίων. Ένα από τα σπουδαιότερα κτίσματα των Τρικάλων, που είναι δικό του κληροδότημα, είναι η Δωροθέα Σχολής, η οποία στέγασε  για πολλά χρόνια το 1ο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια τη Δημοτική Φιλαρμονική. Από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων ανεγέρθηκε το σημερινό Τρίτο Γυμνάσιο Λύκειο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου