7/19/23

Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας

Το μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, βρίσκεται στην πλατεία προσφυγικού συνοικισμού Τρικάλων. Ανεγέρθηκε το 2010.

Πρόκειται για έναν μαρμάρινο, χρώματος μολυβί οβελίσκο, τοποθετημένος πάνω σε ένα βάθρο, δύο επιπέδων, το οποίο εδράζεται σε μια τετράγωνη πλακόστρωτη βάση, από το ίδιο υλικό.  Στην κορυφή του, ως κορωνίδα, καταλήγει σε μια πυραμοειδούς σχήματος κεφαλή.

Στην πρόσοψη του μνημείου υπάρχει ανάγλυφος ένας όρθιος αετός, με ανοιγμένα τα φτερά, σχέδιο το οποίο αποτελεί το λογότυπο της Εύξεινος Λέσχης Ποντίων και Μικρασίας Τρικάλων.

Στη συνέχεια είναι χαραγμένη η φράση:

«ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

 ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ».

Πιο κάτω, στην πρόσοψη του βάθρου, στο αριστερό πάνω μέρος είναι εγχαραγμένα τα εξής:

«ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ

ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ».

Ενώ στο δεξιό κάτω μέρος αναγράφονται τα εξής:

«ΑΝΕΓΕΡΘΗ το ΜΑΙΟ του 2010

επί δημαρχίας

ΜΙΧΑΛΗ ΤΑΜΗΛΟΥ».

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελλήνων πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων.

Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό κράτος, την Σουηδία και την Αυστραλία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου