7/19/23

Ανδριάντας Κων/νου Κανάρη

O ανδριάντας του Κωνσταντίνου Κανάρη βρίσκεται στην κεντρική οδό Βασιλείου Τσιτσάνη Τρικάλων, απέναντι από την κεντρική πλατεία και πλάι στην κεντρική γέφυρα του Ληθαίου ποταμού.

Είναι τοποθετημένος πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο, στην πρόσοψη του οποίου, αναγράφεται εγχάρακτα το ονοματεπώνυμό του και οι χρονολογίες, γέννησης και θανάτου: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ 1795-1877».

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Τριάντη.  Αναπαρίσταται ο Κανάρης ξυπόλητος κρατώντας στο  δεξί του χέρι μια άγκυρα σαν εκείνη που χρησιμοποιούσε ως γάντζο για να ανέβει επάνω  στα τούρκικα πλοία και να τα πυρπολήσει.

Το γλυπτό ανεγέρθηκε με δωρεά του  Γενικού  Επιτελείου Ναυτικού προς το Δήμο Τρικκαίων, το 1988, επί δημαρχίας Αθανασίου Τριγώνη, στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδος. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 29-10-1988 από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο.

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε το 1793 τα ψαρά και πέθανε 2 Σεπτεμβρίου 1807 στην Αθήνα. Υπήρξε σημαντική μορφή του ναυτικού αγώνα κατά της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (πυρπόλησε και ανατίναξε τουρκικά πλοία) και μετέπειτα ναύαρχος και πολιτικός. Διατέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε ένα διάστημα 33,5 ετών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου