7/19/23

Καύκια Δ. Αικατερίνη

 

Η προτομή της Ερυθροσταυρίτισσας στον πόλεμο 1940-1941, Αικατερίνης Δ. Καύκια είναι φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο και αποδίδεται ρεαλιστικά προς το τιμώμενο πρόσωπο, με την νοσηλευτική στολή.

Το γλυπτό βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, που ο Δήμος Τρικκαίων τίμησε, δίνοντας το όνομα της και η οποία βρίσκεται στο Βαρούσι της παλιάς πόλης, κάτω από το οικοτροφείο Αγίου Δημητρίου, της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.

Το έργο φιλοτέχνησε ο Απόστολος Χασιώτης, ο οποίος γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στον Αλμυρό του Βόλου.

Η Αικατερίνης Δ. Καύκια γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές και στη συνέχεια φοίτησε και έλαβε το πτυχίο από την Ανωτέρας Νοσηλευτικής Σχολής του Ερυθρού Σταυρού Αθηνών, καθώς και το πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, στη συνέχεια στην Κορυτσά, σε μοίρα τραυματιοφορέων και τέλος μέχρι τη λήξη του πολέμου στο Γενικό Νοσοκομείο Κορυτσάς.

Για τις πολύτιμες και πολυετείς υπηρεσίες της ο Ε. Ε. Σταυρός την απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο του Ε.Ε. Σταυρού και Μετάλλιο μετά Χρυσής Δάφνης του Πολέμου 1940-41.

Δεν ξέχασε όμως την ιδιαίτερη πατρίδα της καθώς πραγματοποίησε αθόρυβα διάφορες δωρεές προς το γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, προς το νοσοκομείο και προς τη Νοσηλευτική Σχολή του Νοσοκομείου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου