7/19/23

Παπαθύμιος Βλαχάβας

Η μαρμάρινη προτομή βρίσκεται στην Ν.Α. γωνία της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων. Φιλοτεχνήθηκε από τον Τρικαλινό γλύπτη Μενέλαο Καταφυγιώτη. Στήθηκε από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Τρικάλων τον Μάιο του 1955.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή τοποθετημένη πάνω σε ένα επίσης μαρμάρινο βάθρο, στην πρόσοψη του οποίου αναγράφεται εγχάρακτα η επιγραφή: «ΘΥΜΙΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ». Το βάθρο με την προτομή εδράζονται πάνω σε μια λιθόκτιστη στήλη σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου η οποία καταλήγει σε μια μαρμάρινη πλακόστρωτη βάση.

Ο Παπαθύμιος Βλαχάβας ήταν αρματολός των Χασίων και αγωνίστηκε γενναία εναντίον των Τούρκων πριν την Ελληνική επανάσταση.

Καταγόταν από το χωριό Βλαχάβα της Καλαμπάκας. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1808 ανακηρύχθηκε γενναίος αρχηγός των αρματολών και του ανατέθηκε η οργάνωση της εξέγερσης, η οποία όμως προδόθηκε στον Αλή Πασά, πριν προλάβει να εκδηλωθεί. Συνελήφθη στην Κατερίνη με δόλο και μεταφέρθηκε δέσμιος στα Γιάννενα όπου φονεύτηκε με φρικτά βασανιστήρια.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου