7/18/23

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η προτομή του παπά Σκρέκα

Στον προαύλιο χώρο του Αγίου Στεφάνου, στις 18 Ιουνίου 1961, τοποθετήθηκε η ορειχάλκινη προτομή του παπά Σκρέκα Γεώργιο.

Η προτομή του παπά-Σκρέκα ήταν τοποθετημένη σε ενεπίγραφη μαρμάρινη κολώνα μέχρι το 1981).

Η προτομή του βρέθηκε πεσμένη στο έδαφος, επανατοποθετήθηκε στην ίδια θέση και  το βράδυ του Σαββάτου στις 17-4-1982 αφαιρέθηκε και εξαφανίστηκε οριστικά από αγνώστους.

Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» στο φύλλο της 18- 4-1982 αναφέρεται σχετικά για το γεγονός:

«ΓΙΑΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Άγνωστοι το βράδυ του Σαββάτου γκρέμισαν για δεύτερη φορά το άγαλμα του παπά-Σκρέκα, που βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου. Ανακρίσεων επελήφθη το τμήμα ασφαλείας Τρικάλων».

Ο Σκρέκας Γεώργιος γεννήθηκε το 1910 στη Μεγάρχη Τρικάλων, το 1938 χειροτονήθηκε ιερέας και το1944 τοποθετήθηκε οριστικά στη Μεγάρχη, όπου από το γάμο του με την Ευθυμία Ντούμα απέκτησε έξι παιδιά. Ο παπά-Σκρέκας έπεσε θύμα του Εμφυλίου πολέμου και ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός, καθώς η σωρός του βρέθηκε παραμορφωμένη και πεταμένη σε παρακείμενη χαράδρα έξω από το Νεραϊδοχώρι.

Σήμερα δεν υπάρχει.

 





 

 

 

 

 

«Ο Λυκαβηττός»

 

Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει τον λόφο του Λυκαβηττού. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Νίκο Παπαδημητρίου, το 2004.

Σήμερα δεν υπάρχει.

 

 

«Βασιλέως Παύλου»

 

Η προτομή του Βασιλέως Παύλου είχε στηθεί μπροστά από τη Στρατιωτική Λέσχη Τρικάλων και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Λ. Λαμέρα.

Σήμερα δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου